Автор: Георги Вулджев, ekipbg.com Следвайте Гласове в ТелеграмС изпреварващата си позиция против всякакви

...
Автор: Георги Вулджев, ekipbg.com Следвайте Гласове в ТелеграмС изпреварващата си позиция против всякакви
Коментари Харесай

Новият опонент на „Продължаваме промяната“ вече е Демократична България

Автор: Георги Вулджев, ekipbg.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

С изпреварващата си позиция срещу всевъзможни споразумения и договаряния с ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ се пробват да маневрират от полесражение, на което сигурно губят, към такова, на което биха могли да завоюват. Обаче, на това полесражение техният главен конкурент към този момент не е ГЕРБ, а личният им съдружен сътрудник – „ Демократична България “. Позволете ми да обясня.

В идеалната следизборна обстановка за ППДБ те щяха да могат да принудят ГЕРБ да поддържа тяхно ръководство, без те да би трябвало да върнат сходен жест и по този начин да легитимират Борисов. Именно с тази концепция двете партии се сплотиха. Залогът беше, че в случай че изпреварят ГЕРБ на изборите и те имат първия ход в Народното събрание (с първия мандат за сформиране на правителство), ще могат да притискат ГЕРБ. Уви, както знаем, това не се случи и по този начин променливите в политическата сметка на младата коалиция фундаментално се трансформираха.

Първият мандат дава на ГЕРБ решаващо тактическо преимущество

Понеже ГЕРБ ще получат първия мандат, Борисов в този момент може да притисне ППДБ по същия метод, по който обединението се надяваше да притисне него. Какъв е той? ГЕРБ ще предложат компромисно евроатлантическо държавно управление, което включва водачите на ППДБ на основни министерски позиции и стратегия за пробутване на основни новаторски цели. В подмяна ГЕРБ, и Борисов персонално, получава легитимация от анти-корупционния „ либерален “ авангард, който се съгласява да се причисли в ръководство водено от тях.

Това е легитимация, която ППДБ сигурно не желаят да дават по явни аргументи. Управление с ГЕРБ в този момент на процедура обезсмисля всичко, което тези партии вършат от 2021 година насам (в случая на Демократична България даже от по-рано). И е политическо оскърбление – да легитимираш Борисов, който си арестувал преди година. Да, това ще подсигури властта за ППДБ, може би даже за един цялостен мандат, само че залага доста мрачна вероятност пред дълготрайното им политическо развиване. Борисов има невероятният гений да удушава всеки собствен съдружен сътрудник. Както неотдавна се изрази доктор Николай Михайлов, в случай че одобряват сходна коалиция, Борисов ще поведе ППДБ към ешафода на личната им политическа екзекуция, както се е случвало с всеки негов съдружен сътрудник в предишното.

Ако ППДБ се съгласят на партньорство с ГЕРБ, това значи политическо самоубийство

Всяка групировка, която приема да е главен сътрудник в ръководство водено от ГЕРБ губи парламентарното си наличие на идващите избори. Това се случи и с „ Реформаторски блок “, и по-късно с „ Обединени патриоти “. Впрочем, и двете обединения бяха обединения, в които се нагнетиха тежки вътрешни спорове още по време на ръководството им с ГЕРБ. Вътрешни спорове, които доведоха до разцеплението и на двете съдружни обединения преди идващите избори. Впоследствие, нито една от съставните партии на тези политически обединявания не съумя да премине бариерата за влизане в идващия парламент.

Понастоящем съставните партии на „ Обединени патриоти “ са към този момент на процедура изчезнали от политическата сцена. Малкото оживели от някогашния „ Реформаторски блок “, които не изчезнаха или не бяха погълнати от ГЕРБ (СДС) се преформатираха като „ Демократична България “ и съумяха да си върнат наличието в Народното събрание чак през 2021 – 4 години откакто изпаднаха от него. ППДБ би трябвало да са добре осведомени с историята на сътрудниците на ГЕРБ в ръководството и надали желаят да рискуват сходна орис. Но каква е алтернативата, предвид на губещата им (втора) позиция на последните избори по отношение на ГЕРБ?

Ако не се съгласят, това значи да изгубят с повече на идващите избори

Ако не одобряват предлагането на Борисов за компромисно партньорско ръководство, ППДБ получават втория мандат за сформиране на кабинет..но не могат да създадат нищо с него. Те най-вече биха желали да могат да принудят ГЕРБ да поддържа тяхно държавно управление едностранно, без да би трябвало да включват ГЕРБ в него и по този да легитимират партията и самия Борисов. Но от позицията на втора мощ няма по какъв начин да изискват ГЕРБ да поддържа тяхно ръководство, в случай, че те към този момент са отказали предлагането им за компромисно ръководство.

ГЕРБ (и изключително Борисов, с характерен за него възторг и драматизъм) ще обвинят ППДБ в цялостна липса на диалогичност и взаимност. „ ППДБ първо отхвърлят наше предложение за компромисно партньорско ръководство, което зачита техните цели, а по-късно желаят ние да подкрепим тяхно независимо държавно управление! И то от позицията на втора мощ, която е изгубила изборите от нас! “ Това ще кажат от ГЕРБ, това ще натърти Борисов. И ще е прав.

При подобен процес на събитията никой няма да упреква ГЕРБ, че са провалили съставянето на държавно управление. Вината явно ще е напълно на ППДБ. И надлежно когато отново се иде на избори, ППДБ най-вероятно ще ерозира още поддръжка, до момента в който ГЕРБ консолидира. И дистанцията сред двете сили ще се усили още повече в интерес на ГЕРБ. Това е една от тези обстановки в шахмата, в които този, който има първия ход постоянно печели. Неспособността на ППДБ да завоюва изборите я обрича да избира сред Борисовия съдружен ешафод или ерозирането на спомагателна поддръжка на идващите избори. Най-кошмарният сюжет за ППДБ, би бил да се повтори електоралната динамичност от предходната неделя, при която поддръжката за тях пада с още близо 100 хиляди гласа, а тази за „ Възраждане “ отново се усилва с толкоз.

Политическа партия се пробват с дребна победа да компенсират огромна загуба

Осъзнавайки обстановката, в която се намират от „ Продължаваме промяната “ наподобява се пробват да подхващат нов политически гамбит. С експлицитната позиция против каквато и да е форма на управленческо партньорство с ГЕРБ, от Политическа партия насочат непосредствено предизвикателство против съдружните сътрудници в лицето на „ Демократична България “. Логиката им е следната. Понеже в актуалната обстановка, каквото и да вършат ще изгубят от ГЕРБ, дано най-малко си подсигуряват ролята на водещата анти-корупционна, анти-Борисов партия. От Политическа партия най-вероятно гледат на това като на ход, който може да им подсигури оцеляване като огромна политическа групировка, с непрекъснато дълготрайно наличие в Народното събрание.

С този ход Политическа партия стартират към този момент не просто имплицитно, а експлицитно да се конкурират за този електорат, на който Демократична България е представител от основаването си през 2018 година В щаба на „ Демократична България “ са в тежка алтернатива. Ако след хода на Политическа партия след това и те излязат с позиция отричаща опция за партниране с ГЕРБ, ще излезе, че просто следват заложено обръщение (като команда) и по този начин ще затвърдят усещането, че точно Политическа партия е водещата мощ в обединението, а Демократична България са просто пасивни почитатели. Впечатление, което по този начин или другояче към този момент го има до някаква степен. Това ще инициира развой на претопяване на Демократична България в Политическа партия в очите на градския мощно реформистки евроатлантически електорат, който изпитва злост или най-малко е мощно сериозен по отношение на ГЕРБ и Борисов съответно. Тоест, точно този електорат, който образува по-голямата част от гласоподавателите на Демократична България през последните години.

Какво ще се случи обаче, в случай че Демократична България не поддържат позицията на Политическа партия и кажат, че са подготвени да договарят с ГЕРБ за ръководство? Тогава ще избухне експлицитна война сред Политическа партия и Демократична България. Ще станем очевидци на съдружен разпад, който евентуално ще протече даже по-бързо и по-експлозивно от термоядрен подобен. От „ Продължаваме промяната “ на секундата ще нападат Демократична България като предатели на личният им електорат и безусловно всички политически позиции и правила, които са защитавали през последните години. И аргументът им ще е доста мощен.

Има ли „ Демократична България “ печелишв ход?

По този метод изненадващата позиция на Политическа партия от през вчерашния ден има за цел да трансформира една огромна загуба (срещу ГЕРБ) в една дребна победа (срещу ДБ). Бойното поле за тях към този момент е заменено. Конфликтът с ГЕРБ, несъмнено, не е завършил, войната продължава, само че Политическа партия свирят тактическо оттегляне и маневрират към друго полесражение – такова, на което считат, че могат да реализират победа, с която да укрепят отслабващите си позиции на политическата карта в България. Да, Кирил Петков и Асен Василев по този метод забиват нож в гърба на Христо Иванов. Но в политика правила няма. Както във войната.

Сега всички се питаме – по какъв начин ще реагират от „ Демократична България “? За тяхно страдание, наподобява, че ще изгубят, каквото и решение да вземат. Дали обаче Христо Иванов може да се сети за ход сходен на този подхванат от неговите „ сътрудници “? Ход, който би могъл отчасти да компенсира една огромна загуба с някоя дребна победа?

Инфо: ekipbg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР